U trendu

Poljska: Blinken sa Moravjeckim i Rauom o situaciji u UKR

VARŠAVA – Američki državni sekretar Enton Blinken sastao se danas u poljskom graničnom gradu Žešovu sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i ministrom spoljnih poslova Zbignjevom Rauom i pohvalio odgovor Poljske na delovanje Rusije.

Proteklih dana poljsko-ukrajinsku granicu prešlo je na stotine hiljada izbeglica, preneo je Rojters, navodeći da se u Poljskoj, koja je članica NATO, nalazi oko 10.000 američkih vojnika, a više od polovine je stiglo prošle sedmice.

„Poljsko delovanje je ključno za odgovor na ovu krizu. Učinila je mnogo kako bi olakšala bezbednosnu pomoć Ukrajini“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim ministrom Rauom.

Rau je kazao da će Poljska nastaviti da prima izbeglice nezavisno koje su nacionalnosti, rase i religije.

„Napad na Ukrajinu već je transformirao Evropu i njen osećaj sigurnosti“, istakao je on.

Rau je naveo da Poljska neće prihvatiti nikakvu promenu teritorija do koje je došlo „neprovociranom, ilegalnom agresijom“.

Agancija podseća da Rusija svoje delovanje u Ukrajini naziva posebnom vojnom operacijom, a ne invazijom, i da kao cilj navodi denacificikaciju i razoružavanje Ukrajine.

Blinken je u Poljsku stigao iz Brisela, gde se juče sastao sa ministrima spoljnih poslova NATO, grupe G7 i Evropske unije, kako bi raspravljali o delovanju Zapada protiv ruske invazije kroz program strogih sankcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.