U trendu

Poljska produžila vanredno stanje uz granicu sa Belorusijom

VARŠAVA – Poljski parlament danas je produžio vanredno stanje duž granice sa Belorusijom, koje je proglašeno prošle nedelje zbog pritiska migranata.

Glasanje je usledilo nakon što je premijer Mateuš Moravjecki rekao poslanicima da se zemlja suočava sa pretnjom iz Rusije i Belorusije dok je tražio podršku za vanredno stanje, koje je predsednik Andžej Duda prošle sedmice proglasio korakom bez presedana u postkomunističkoj istoriji zemlje, preneo je AP.

Moravjecki je rekao poslanicima da je odbrana poljskih granica odgovornost države i da se u Moskvi i Minsku pišu scenariji koji predstavljaju pretnju za bezbednost i suverenitet Poljske.

Poljska, Litvanija i Letonija, tri zemlje Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom, optužuju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da ilegalno ubacuje migrante iz Iraka, Avganistana, Sirije i drugih država u njihove zemlje.

Oni to nazivaju činom hibridnog rata protiv njihovih zemalja kao osvetom za sankcije EU.

Moravjecki i drugi zvaničnici branili su vanredno stanje napominjući da će Moskva kasnije ovog meseca početi velike vojne vežbe u Rusiji i Belorusiji.

Vanredno stanje dozvoljava vlastima da spreče novinare i druge civile da deluju u krugu od tri kilometra od granice sa Belorusijom.

Pojedini poslanici optužili su vladu da koristi situaciju kako bi ograničila prava novinara na rad, a građana za dobijanje informacija sa granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.