U trendu

Poljska valadajuća stranka traži ponovno brojanje glasova

VARŠAVA – Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda zatražila je ponovno brojanje glasova u šest okruga za kandidate za Senat nakon što je izgubila kontrolu nad tim telom na nedavnim izborima u zemlji.

Ovaj zahtev izazvao je optužbe opozicionih stranaka da Pravo i pravda želi da nepošteno preokrene rezultate izbora, preneo je AP.

Portparol partije Pravo i pravda Radoslav Fogiel izjavio je da ta stranka koristi svoje pravo na ponovno brojanje glasova u okruzima u kojima je glasanje bilo tesno i gde je bilo mnogo nevažećih listića.

Ta stranka je zahtev podnela juče Vrhovnom sudu.
Fogiel je negirao da stranka želi da preokrene rezultate izbora održanih 13. oktobra.
Gžegož Shetina, lider opozicione Građanske platforme, ocenio je zahtev za ponovno brojanje glasova „velikim skandalom“ i rekao da ne može da bude uveren da će se ponovno brojanje glasova izvesti na transparentan način.

Pravo i pravda ne prihvataju izbornu presudu, ne prihvataju volju Poljaka, koji su veoma velikom izlaznošću stavili većinu u Senatu u ruke opozicionih stranaka, rekao je Shetina.

„Ovo je primer koji pokazuje kako izbori izgledaju i kako će izgledati budući izbori kada Pravo i pravda ne pobede“, istakao je on.
I opoziciona koalicija u kojoj se nalazi Shetinina stranka kasnije je zatražila ponovno brojanje glasova u tri okruga zbog, kako su naveli, nepravilnosti koje su postojale u glasaškim listićima za koje su naveli da su izazvale konfuziju kod nekih birača.

Oni, međutim, tvrde da njihova žalba ne znači pokušaj da se ponište rezultati izbora.

Pravo i pravda su zadržali kontrolu nad mnogo uticajnijim donjim domom parlamenta, dok su opozicione partije osvojile 51 od 100 mesta u Senatu, što im daje moć da uspore usvajanje zakona, ali ne i da ih blokiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.