U trendu

Poljski Ustavni sud odbio da prihvati mere Evropskog suda

VARŠAVA – Privremene mere koje je najviši Evropski sud izrekao poljskom pravosudnom sistemu suprotne su poljskom ustavu, objavio je danas poljski Ustavni sud i time pojačao napetost između Varšave i Brisela na polju vladavine prava.

To je jedna od dve presude koje će Ustavni sud doneti ove sedmice, a za koje neki posmatrači tvrde da dovode u pitanje primat prava Evropske unije, preneo je Rojters.

„Uz najbolju volju za tumačenje Ustava, u njemu je nemoguće pronaći ovlašćenja po kojima Sud EU može da suspenduje poljske zakone koji se tiču sistema poljskih sudova“, rekao je sudija Ustavnog suda Bartlomiej Sohanski.

Današnja presuda u Varšavi rezultat je postupka koji je Brisel pokrenuo protiv Poljske, a u sklopu kojeg je Sud EU tražio od Varšave prošle godine da suspenduje Savet koji je osnovan radi disciplinovanja sudija.

Disciplinski savet Vrhovnog suda zatražio je ocenu ustavnosti te suspenzije.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) optužuje EU da se meša u pravo poljske države da donosi sopstvene zakone time što osporava pravosudne reforme za koju tvrdi da je potrebna kako bi sudovi bili efikasniji i kako bi se uklonili ostaci komunističkog uticaja.

„Srećom, ustav i normalnost pobedili su pokušaj mešanja u unutrašnja pitanja države članice, u ovom slučaju Poljske“, rekao je ministar pravosuđa Zbignjev Ziobro na konferenciji za medije.

Opozicione stranke i grupe za ljudska prava tvrde da je cilj reformi da se poveća politička kontrola nad sudovima i da bi preispitivanje prvenstva prava EU moglo rezultirati izlaskom Poljske iz bloka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.