U trendu

Pompeo na turneji po Italiji, Grčkoj, C. Gori i S. Makedoniji

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Majk Pompeo će do 6. oktobra biti na turneji po Evropi, u okviru koje će posetiti Italiju, Vatikan, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Grčku.

U Pompeovoj delegaciji nalazi se i zamenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker, saopštio je Stejt department.

Pompeo će najpre posetiti Vatikan gde će se sastati sa papom Franjom i kardinalom Pjetrom Parolinom, dok će se u Italiji sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje Serđom Materelom i Đuzepe Konteom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Luiđijem di Majom.

Pompeo će u petak boraviti u Crnoj Gori gde su planirani odvojeni susreti sa predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Nakon toga, američki državni sekretar će otputovati u Severnu Makedoniju gde će razgovarati sa predsednikom Stevom Penderovskim, premijerom Zoranom Zaevim i predstavnicima Vlade, a planirana je i poseta manastirskom kompleksu Peribleptos tokom obilaska Ohridskog jezera.

Svoju evropsku turneju Pompeo završava u Grčkoj gde je planirano da se susretne sa premijerom Kirijakosom Miciotakisom i ministrima spoljnih poslova i odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.