U trendu

Pompeo otputovao iz Tel Aviva u Kartum prvim zvaničnim direktnim letom

Državni sekretar SAD Majk Pompeo otputovao je jutros iz Izraela za Sudan „prvim direktnim zvaničnim letom“ iz Tel Aviva u Kartum, drugog dana turneje po Bliskom istoku u cilju normalizacije odnosa jevrejske države i arapskih zemalja.

Izrael i Sudan nemaju diplomatske odnose i avion Majka Pompea, u slučaju da negde usput ne sleti, jeste prvi zvaničan direktan let, rekli su američki zvaničnici.

Na medjunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva jedan izraelski zvaničnik je rekao Pompeu da je to istorijski let.

Pompeo se u ponedeljak sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, a danas će se u Kartumu sastati sa premijerom Abdulahom Hamdokom i generalom Abdel Fatahom al Burhanom.

Očekuje se da će „izraziti podršku produbljenju izraelsko-sudanskih odnosa“ i „tranziciji“ u toj zemlji posle tri decenije autokratije predsednika Omara al Bašira.

Pošto je 13. avgusta objavljen sporazum o normalizaciji odnosa izmedju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, Pompeo pokušava da ubedi druge arapske zemlje da se približe jevrejskoj državi.

U februaru ove godine posle sastanka sa sudanskim generalom Abdel Fatahom al Burhanom u Ugandi, Netanjahu je rekao da je pristao „da počne saradnja koja će dovesti do normalizacije odnosa dve zemlje“, ali je Vlada Sudana tada porekla da se razgovaralo o normalizaciji. Prošle nedelje su sudanske vlasti stvorile konfuziju kontradiktornim izjavama o postojanju kontakata s Izraelom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Sudana je hvalio odluku Emirata i rekao da „nema razloga za nastavak neprijateljstva izmedju Sudana i Izraela“. Te njegove reči izraelski lideri su pozdravili ali je nekoliko sati kasnije ministar spoljnih poslova Sudana Omar Kamaredin kritikovao svog portparola rekavši da o pitanju odnosa s Izraelom Vlada Sudana nikada nije diskutovala.

Posle šestodnevnog rata 1967. godine kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, većina arapskih lidera se sastala u Kartumu da usvoji rezoluciju „tri ne“: ne miru s Izraelom, ne priznanju Izraela i ne pregovorima sa jevrejskom državom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.