U trendu

Pompeo: SAD razmatraju kako da pomognu Turskoj u Idlibu

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa Turskom i razmatraju različite mogućnosti za pružanje pomoći toj zemlji u vezi sa situacijom u sirijskoj provinciji Idlib, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Mi smo uz našu saveznicu, članicu NATO, nakon bezobzirnog i drskog napada na turska snage u Idlibu u kojem su poginula 33 vojnika“, naveo je Pompeo u saopštenju, izražavajući saučešće turskoj vladi.

Rekao je da SAD najsnažnije osuđuju napad i da „režim sirijskog predsednika Asada, Rusija, Iran i Hezbolah moraju da obustave napade na Idlib“, prenosi Tas s

Pompeo je ocenio da „njihove akcije direktno sprečavaju uspostavljanje primirja na severu Sirije“.

„SAD sarađuju sa Turskom i razmatraju opcije za pomoć toj zemlji u borbi protiv te agresije, dok pokušavamo da sprečimo dalju brutalnost Asadovog režima i Rusije i smanjjimo humanitarne posledice u Idlibu“, naveo je Pompeo.
Istakao je da će Vašington učiniti sve što je unjegovoj moći da blokira bilo kakvu ponovnu integraciju Asadovog režima u međunarodnu zajednicu, dok ne počne da poštuje sve odredbe Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN, među kojima je prekid vatre u celoj zemlji, uključujući Idlib.

(Tanjug)