U trendu

Ponestaje vreme za postizanje iranskog nuklearnog sporazuma

BEČ – Pregovarači na posrednim pregovorima između Irana i Sjedinjenih Američkih Država imaju samo nekoliko nedelja da postignu sporazum o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, saopštile su evropske sile i koordinator pregovora nakon što su juče prekinuti razgovori na najmanje 10 dana.

Od nastavka pregovora pre više od dve nedelje, prvim otkako je u junu kormilo iranske države preuzeo konzervativni predsednik Ebrahim Raisi, ostvaren je tek mali napredak.

Pregovori „ne idu dobro“ jer se Sjedinjene Američke Države još uvek nisu vratile u okvire sporazuma, izjavio je u Vašingtonu savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan.

Iranska delegacija je tražila izmene okvira sporazuma formiranog tokom šest prethodnih rundi pregovora, čime je ceo proces dospeo u ćorsokak, iako zapadne sile upozoravaju da ističe vreme da se obuzda brz napredak nuklearnih aktivnosti Irana.

„Nemamo mesece, pred nama su samo nedelje da postignemo dogovor“, rekao je izaslanik Evropske unije Enrike Mora na konferenciji za novinare nakon sastanka kojim je formalno završena sedma runda pregovora.

On je izrazio nadu da će se razgovori nastaviti ove godine, a neki zvaničnici spominju 27. decembar kao okvirni datum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.