U trendu

Ponovo sukobi izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu

JERUSALIM – Izraelska policija sukobila se sinoć sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu.

Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose „Harec“.
Prema podacima Palestinskog crvenog krsta povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode veroispovesti, prenosi AP.

Šef izraelske policije Kobi Šabtai rekao je da je u Jerusalimu pojačano prisustvo policije.

„Pravo na protest će se poštovati ali remećenje javnog reda i mira naići će na nultu toleranciju. Pozivam sve na uzdržanost i odgovornost“, rekao je Šabtai.

Ulicama istočnog Jerusalima patrolira paravojna granična policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija, a neki patroliraju na konjima.

Kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima jedno je od najpoštovanijih mesta u islamu, ali ovo je i najsvetije mesto u judaizmu, poznato kao Hramovna gora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.