U trendu

Popis u Crnoj Gori najranije u maju ili na jesen 2023.

PODGORICA – Zakonodavni odbor utvrdio je danas većinom glasova da je vladin Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Predstavnik predlagača ministar finansija Aleksandar Damjanović je je rekao da bi popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori mogao da bude održan najranije u maju pa do jeseni naredne godine.

Apelovao je da Predlog zakona bude usvojen ranije je, podsetio je, od momenta kada se usvoji u Skupštini mora da prođe pola godine da se stvore sve institucionalne i organizacione pretpostavke da bi popis bio sproveden.

Damjanović je rekao da je pretpostavka da bi Skupština na sednici 1. novembra mogla da usvoji Predlog zakona, tokom trajanja sednice koja meseca ili u decembru.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović poručio je da je sprovođenje popisa međunarodna obaveza i da ne može niko u Crnoj Gori da ima nešto protiv popisa. Popis je nazvao praznikom demografije, preneo je portal RTCG.

„Ako su izbori praznik demokratije, onda je popis praznik demografije i jedan od osnovnih mehanizama za čišćenje biračkog spiska. On će pokazati realno stanje u Crnoj Gori po pitanju ne samo nacionalnog, jezičkog izjašnjavanja, već po pitanju broja stanovnika, raznih stanovnika kojih su građani Crne Gore samo tokom izbornih dana. Popis predstavlja mehanizam za čišćenje bitačkog spiska da bi imali poštene izbore“, kazao je Đurović i dodao da ne želi da na popisu neko nekoga pritiska.

Rekao je i da zna da srpski nacionalni korpus u ovom monetu predstavlja većinu u Crnoj Gori i da će se preko 50 odso građana izjasniti da govori srpskim jezikom to je jedan od preduslova za izmjenu dela Ustava, sve ostalo je neutemeljeno i neargumentovano. „Biće mi čast da se organizuje prvi fer popis nakon 1941. godine, a onda i prvi fer parlamentarni izbori“, kazao je Đurović.

Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva od oko 3,3 miliona evra.

Za poslanicu SDP-a Draginju Vukanović Stanković je neprihvatljivo da parlament usvajaj zakon vlade u tehničkom mandatu i ustvrdila da predloženi dokument nije u skladu sa ostalim zakonima i Ustavom Crne Gore.

Poslanica Jovanka Laličić iz DPS-a je rekla da predlog zakona treba da sadrži podatke o datumu potpisa.

„To je zakonska materija i nije moglo biti preneto ovlašćenje na vladu. Ovlašćenje vladi se ne može preneti ovim zakonom. Mogli ste pristupiti donošenju zakona iduće godine pa utvrditi tačan datum obavljanja popisa“, kazala je Laličić i poručila da DPS nije protiv popisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.