U trendu

Popović sa ministrom UAE o inovacijama u sferi odbrane

DUBAI – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović se, u nastavku zvanične posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sastao sa ministrom odbrane UAE Muhamedom Ahmedom al Bovardi al Falasijem i razgovarao o razvoju i primeni inovacija i novih tehnologija u odbrambenoj industriji.

Popović i Al Bovardi razgovarali su o razvoju sistema nacionalne sajber-bezbednosti, upotrebi kosmičkih tehnologija u odbrambene svrhe i primeni veštačke inteligencije u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Dvojica sagovornika potvrdila su spremnost za jačanje odnosa između Republike Srbije i UAE u oblasti istraživanja i razvoja inovacija primenjivih u sferi bezbednosti.

Popović je istakao da dve zemlje imaju razvijenu saradnju u oblasti odbrane i izrazio uverenje da će ta saradnja biti dodatno unapređena u budućnosti.

On je posebno ukazao na visoke kompetencije srpskih inženjera koji su prepoznati u svetu po razvoju najsofisticiranijih rešenja u namenskoj industriji.

Ministar Popović je ranije danas održao bilateralni sastanak sa Omarom bin Sultanom Al Olamom, ministrom za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju UAE.

Popović i Al Olama razmenili su iskustva u izgradnji inovacionih ekosistema dve zemlje.

Dvojica ministara stavila su akcenat na saradnju u oblasti veštačke inteligencije i virtuelne stvarnosti, a dogovoreno je da između Republike Srbije i UAE bude uspostavljen „Most veštačke inteligencije“ koji bi predstavljao stalni kanal za razmenu kadrova, istraživanja i privlačenje investicija u ovoj oblasti.

Popović je pozvao ministra Al Olamu da poseti Republiku Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.