U trendu

Poremećen poslednji dan predsedničke kampanje zbog napada u Parizu

Poslednji dan kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj poremećen je zbog ekstremističkog napada na Šanzelizeu, u centru Pariza, u kome je ubijen jedan policajac, dok su dva policajca i jedna turistkinja povredjeni.

Francuski predsednik Fransoa Oland obećao je u televizijskoj izjavi apsolutni oprez da se obezbede predsedčki izbori, čiji prvi krug se održava u nedelju.

U trenutku kada se dogodio napad glavni predsednički kandidati davali su poslednje predizborne izjave na televiziji. Oni su osudili napad i izrazili podršku snagama bezbednosti.

Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, kandidat desnice Fransoa Fijon i kandidat centra Emanuel Makron otkazali su svoje poslednje skupove predvidjene za danas u unutrašnjosti zemlje.

Portparol MUP-a Pjer Anri Brando izjavio je sinoć da je jedan čovek izašao iz automobila i otvorio vatru na policijsko vozilo blizu stanice metro Frenklin Ruzvelt na Šanzelizeu, a nakon razmene vatre napadač je ubijen.

U napadu je jedan policajac ubijen, a dva su povredjena, od kojih jedan teže, i jedna turistkinja je okrznuta metkom, navele su francuske vlasti.

Napad se dogodio sinoć oko 21.00 sat i gotovo odmah je za njega odgovornost preuzela Islamska država koja stoji iza većine napada u Francuskoj u kojima je 238 ljudi ubijeno od 2015. godine.

Islamska država je navela preko svoje propagandne agencije da je izvršilac napada na Šanzelizeu Abu Jusef Belgijanac, i da je on jedan od njihovih boraca.

Prema izvorima bliskim istrazi ubijeni napadač je 39-ogodišnji Francuz koji je već bio predmet antiterorističke istrage. Postavlja se pitanje da li se radi o istom čoveku o kome govori Islamska država.

Francuski državni tužilac Fransoa Molen rekao je da je identitet napadača poznat i da je proveren, ali je odbio da navede ime zbog toga što je istraga u toku.

On je bio pod istragom službi za borbu protiv terorizma zbog izražavanja namere da ubije policajce i bio je uhapšen 23. februara, ali je oslobodjen zbog nedovoljno dokaza, naveli su izvori bliski istrazi. Bio je na spisku osoba koje su pod prismotrom policije.

Izgleda da je čovek delovao sam, ali se još proverava da li je imao saučesnike, rekao je Molen.

Agencija AP navodi da je policija pretresla stan u istočnom predgradju Pariza, koji je prema navodima neimenovanog izvora porodični stan Karima Šefrija, 39-ogodišnjaka koji ima policijski dosije.

Iz više zemalja izražena je podrška Francuskoj.

Američki predsednik Donald Tramp je govorio o „terorističkom napadu“ i izrazio saučešće narodu Francuske.

„Nešto stvarno, stvarno užasno se dešava danas u svetu. Jednostavno se nikad ne zaustavlja“, rekao je Tramp.

Američki potpredsednik Majk Pens, koji je u poseti Indoneziji, rekao je da je napad u Parizu „poslednje podsećanje da terorizam može da udari svuda i u svakom trenutku“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je „čvrsto i odlučno uz Francusku“.

Francuski predsednički izbori, čiji je ishod prema anketama vrlo neizvestan, održavaju se prvi put u novijoj francuskoj istoriji pod vanrednim stanjem, uvedenim posle terorističkih napada 13. novembra 2015. godine.

Pre ovoga poslednji ekstremistički napad u Francuskoj bio je u leto 2016. godine kada je čovek kamionom uleteo medju ljude na Promenadi u Nici, na dan nacionalnog praznika 14. jula i ubio 86 osoba.

Francuske vlasti su sprečile napad u utorak i uhapsile dva muškarca u Marseju osumnjičena da pripremaju neku nasilnu akciju u jeku izbornog perioda. Istražitelji su našli arsenal oružja i municije i tri kilograma eksploziva, i zastavu Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar