U trendu

Porodice osuđenih Britanaca: Da pomognu Kijev i London

LONDON – Porodice dvojice Britanaca koje je sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio na smrt nakon borbi u Ukrajini zatražile su danas od britanske i ukrajinske vlade da učine sve što mogu da se Ejden Aslin (28) i Šon Piner (48) vrate kući.

U saopštenju koje je objavila Aslinova porodica navodi se da on i Piner nisu bili plaćenici, te da su se legalno pridružili ukrajinskoj vojsci.

„Volimo Ejdena i Šona svim svojim srcem. Njih, kao pripadnike ukrajinskih oružanih snaga, treba tretirati s poštovanjem kao i svakog drugog ratnog zarobljenika. Oni nisu, niti su bili, plaćenici“, stoji u saopštenju, prenosi Skaj njuz.

Porodice osuđenika su navele da se nadaju da će smrtna kazna biti poništena i pozvali su britansku i ukrajinsku vladu da učine sve što je u njihovoj moći da se njihovi najbliži vrate bezbedno kući“.

Aslin i Piner su zarobljeni u Marijupolju u aprilu ove godine tokom intenzivne borbe za kontrolu nad tim lučkim gradom, a zatim su izvedeni pred sud samoproglašenog DNR.

Tamo su proglašeni krivim za „plaćeničku aktivnost i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR” i osuđeni na smrt.

Još jedan britanski borac kog su zarobile proruske snage, Endrju Hil (35), čeka suđenje, navodi Skaj njuz.

Lider samoproglašene DNR Denis Pušilin izjavio je da postoji mogućnost pomilovanja dvojice britanskih državljana i Marokanca. “

Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima“, poručio je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.