U trendu

Porošenko ne isključuje uvođenje ratnog stanja!

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da ne isključuje mogućnost uvođenja ratnog stanja i objavljivanje mobilizacije u zemlji u slučaju eskalacije situacije u Donbasu i na granici sa Krimom.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je ranije saopštila da je sprečila teroristički napad na Krimu, koje je pripremala Glavna uprava obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane, protiv važnih elemenata infrastrukture poluostrva.

Tokom operacije poginuo je pripadnik FSB-a i vojnik ruskog Ministarstva odbrane, a predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući pogibiju ruskih vojnika, rekao da oni „neće preći preko toga“, preneo je Sputnjik.

„Nažalost, zaoštravanje situacije na istoku i na Krimu ne isključuje mogućnost da u slučaju nastavka eskalacije budemo primorani da uvedemo ratno stanje i proglasimo mobilizaciju“, izjavio je Porošenko tokom posete Lavovskoj oblasti.

Predsednik Ukrajine smatra da je verovatnoća eskalacije sukoba u Donbasu „i dalje veoma značajna“.

„Sada se veoma povećao intenzitet granatiranja položaja naših trupa na istoku zemlje. Noćas je bio rekordan broj granatiranja, skoro stotinu. Značajan broj granatiranja izveden je uz upotrebu artiljerije velikog kalibra“, rekao je Porošenko.

On je dodao da proruske snage granatiraju položaje bezbednosnih snaga ne samo duž linije razgraničenja u Donbasu, već navodno i na teritoriji 22 kilometara od linije kontakta.

„Verovatnost eskalacije sukoba i dalje je značajna“, rekao je Porošenko i dodao da su oružane snage Ukrajine „spremne da pruže otpor“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.