U trendu

Portugalija: Predostrožnost pred izbore, glasaju i zaraženi

LISABON – U Portugaliji će sutra biti održani parlamentarni izbori, a preduzeli su dodatne mere predostrožnosti nakon što je vlada odlučila da dozvoli birčima zaraženim korona virusom da napuste izolaciju i lično glasaju, zajedno sa svima ostalim građanima.

S obzirom da se smatra da je oko 10 odsto od ukupno 10 miliona građana Portugalije sada u izolaciji zbog kovida-19, vlada u Lisabonu je prošle nedelje odlučila da ukine ograničenja tokom sutrašnjeg glasanja, prenosi Rojters.

Na današnjoj konferenciji za novinare izborna komisija je saopštila da su „ispunjeni svi uslovi da se glasanje održi u apsolutno bezbednim uslovima“.

Kao i mnoge evropske zemlje, Portugal obara neslavne rekorde broja zaraženih korona virusom, iako su u najnovijem talasu širenja omikron soja smanjeni smrtnost i broj hospitalizacija zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije.

Vlasti su pozvale sve zaražene kovidom-19 da glasaju od 18.00 do 19.00 časova, ali ovaj apel nije i obaveza niti će biti posebnih glasačkih mesta za inficirane birače, koji će bez izuzetka dobijati maske za lice pre ulaska na glasačko mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.