U trendu

Portugalija vakcinisala 80 odsto stanovništva

LISABON – Portugalija je potpuno vakcinisala oko 80 odsto populacije, čime je postala jedna od najbolje vakcinisanih nacija na svetu, pa vlasti ublažavaju većinu antikovid mera, pokazali su zvanični podaci.

Prema podacima Rojtersa, Portugalija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju otprilike isti procenat potpuno vakcinisanih stanovnika, i u tom segmentu su vodeći u svetu.

Portugalija, zemlja sa nešto iznad 10 miliona stanovnika, vakcinisala je 8,2 miliona stanovnika, saopštile su zdravstvene vlasti iz Lisabona.

Skoro svi stariji od 65 godina i polovina mladih od 12 do 17 godina su potpuno vakcinisani.

„Nije mi bitno da li smo prvi, drugi ili treći u svetu. Ono što želim, to je da suzbijemo virus, da vakcinišemo što više ljudi, tako da korona nema prostora za manevar“, rekao je šef Portugalske vakcinacione službe i viceadmiral Henrike de Guveja e Melo, nakon posete vakcinacionom centru u blizini Lisabona tokom vikenda.

Guveja e Melo je u svojoj zemlji često hvaljen zbog brze vakcinacione kampanje, koja je omogućila Portugaliji da ukine skoro sve restriktivne mere, pa su tako maske prestale da budu obavezujuće na otvorenom od ponedeljka.

U Portugaliji je oko tri odsto populacije izrazito protiv vakcinacije, dodaje se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.