U trendu

Portugalska policija zaplenila više od tone kokaina

LISABON – Portugalska policija je zaplenila više od tone kokaina u vrednosti od oko 49 miliona dolara i uhapsila sedam osoba na brazilskom ribarskom brodu na otvorenom moru u blizini Portugala uz podršku više međunarodnih agencija, saopštili su danas zvaničnici.

Policija je na brodu pronašla 50 vreća sa kokainom, očigledno namenjenih za tržište kontinentalne Evrope, u posebno dizajniranom i teško pristupačnom delu plovila, navodi se u saopštenju policije, i dodaje se da su „svi uhapšeni strani državljani starosti između 36 i 64 godina“ prenosi Rojters.

Akcija protiv droge pod šifrovanim nazivom „Beli pesak“ počela je nakon razmene informacija između portugalskih i brazilskih vlasti, a akciju su pomagale američka Uprava za borbu protiv droge (DEA) i britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA).

Akciji je prethodila sprovedena studija Evropskog centra za nadzor droga i zavisnosti od droga (EMCĐA) sa sedištem u Lisabonu, koja je u decembru otkrila da se nove bande „probijaju“ na tržišta kokaina u Evropi uspostavljajući krijumčarsku mrežu koja direktno povezuje proizvođače u Latinskoj Americi s evropskim potrošačima.

Prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) globalna proizvodnja kokaina dostigla je rekordni nivo od oko 1.410 tona u 2016. godini, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.