U trendu

Poruke Merkelove, Fon der Lajen i Tedrosa na skupštini SZO

ŽENEVA – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji potrebno pouzdano finansiranje uz veće donacije država članica.

Ona je podržala pokretanje pregovora za obavezujući međunarodni sporazum o sprečavanju pandemija, preneo je Rojters.

„Katastrofalni uticaj pandemije kovid-19 na zdravlje i ekonomiju trebalo bi da nam bude lekcija“, istakla je ona u video poruci na početku specijalne sednice SZO.

„Virusi ne poznaju nacionalne granice. Upravo zbog toga treba da odredimo mere koje treba preduzeti kako bismo poboljšali prevenciju, rano otkrivanje i reagovanje na međunarodno obavezujuć način“, istakla je ona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je, dok se vode razgovori, globalna zajednica suočena sa pretnjom nove, visoko prenosive varijante kovid-19, omikrona.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da postoje mnoge neizvesnosti o tome koliko može biti prenosiva i teška infekcija visoko mutiranim omikronom.

„Pojava visoko mutirane varijante omikrona naglašava koliko je naša situacija opasna i nesigurna“, rekao je Tedros, pozivajući na pravno obavezujući sporazum koji nije pomenut u nacrtu teksta kojim se traži konsenzus o putu napred.

Prema njegovim rečima, omikron pokazuje zašto je svetu potreban novi sporazum o pandemijama.

„Naš trenutni sistem destimuliše zemlje da upozoravaju druge na pretnje koje će ih neizbežno pogoditi“, rekao je Tedros i dodao da Južnu Afriku i Bocvanu, odnosno jug Afrike gde je nova varijanta otkrivena, treba pohvaliti, a ne „kažnjavati“ za njihov rad.

To je bila aluzija na ograničenja putovanja koja su mnoge zemlje uvele u i iz afričkog regiona, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar