U trendu

Posle otkrivanja afere: OVP snažnija, FPO brutalno pala

BEČ – Prvo istraživanje javnog mnjenja nakon afere oko doskorašnjeg vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, pokazuje da je Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca uspela dalje da jača, a slobodarci su kod birača “brutalno” pali.

U istraživanju koje je bečki dnevnik “Esterajh” objavio, a koje je sprovedeno za vikenda, kada je došlo do objave afere i odluke o prevremenim izborima, ostavkama Štrahea i njegovog saradnika Johana Gudenusa, zbog video snimaka na kojima se vidi kako nude jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku podršku njihovoj stranci, OVP bi u ovom trenutku mogla osvojiti čak 38 odsto.

Na drugom mestu se nalazi Socijaldemokratska partija (SPO) sa 26 odsto, a tek na trećem FPO sa pet odsto manje nego što je imala u prethodnim istraživanjima.

Zatim sledi Neos sa devet odsto, što je plus od jedan procenat, i Zeleni sa pet odsto glasova.

Od afere najviše je profitirala, prema ovom istraživanju, OVP koja je uspela da pridobije dodatnih četiri odsto glasača na osnovu ranijih ispitivanja I SPO sa jedan odsto dodatnih glasova, te i Neos sa istim rastom popularnosti.

Prema istraživanju, 83 odsto Austrijanaca izjavilo je da je ostavka Štrahea bila potpuno ispravna odluka, a svega 17 odsto smatra da je trebalo da ostane na vlasti.

Isto tako 60 odsto Austrijanaca podržava odluku o prevremenim izborima, a 40 procenata je protiv.

Usled skandala oko Štrahea, 29 odsto Austrijanaca je reklo da je izgubilo u potpunosti poverenje u politiku, a 36 odsto kaže da je to delimično slučaj.

Na pitanje ko je odgovoran za objavljivanje video snimaka koje su razotkrile čitavu aferu, 36 odsto Austrijanaca tvrdi da iza svega stoje politički protivnici, 28 odsto strani novinari, i svega sedam odsto strane obaveštajne službe.

Reakciju kancelara na aferu oko koalicionog partnera, 81 odsto Austrijanaca ocenilo je pozitivnom, a 19 odsto negativnom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.