U trendu

Poslednji dan referenduma za pridruživanje Rusiji

LUGANSK/DONJECK – Na teritorijama nepriznatih samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti pod kontrolom ruske vojske, u toku je poslednji dan referenduma za pridruživanje Rusiji.

Predstavnici izbornih komisija svih ovih ukrajinskih oblasti su već proglasili referendume validnim, jer je izlaznost, prema njihovim rečima, već premašila 50 odsto upisanih birača, prenosi Tas s.

Navodi se da je do sada na teritoriji DNR-a glasalo 86,89 odsto upisanih birača, 83,61 odsto u LNR, 63,58 odsto u Hersonskoj oblasti, dok je izborna komisija Zaporoške oblasti prijavila izlaznost od 66,43 odsto.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je juče da ukrajinske snage gađale civile u Donjecku u 115 odvojenih napada u prva tri dana referenduma, prenela je televizija Rusija-24.

Kulezmin dodaje da pet od devet gradskih okruga trpi ukrajinske napade.

Izborne komisije su se obavezale na transparentnost procesa glasanja, kao i da će dopustiti svim zainteresovanim stranim posmatračima da prisustvuju glasanjju.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) LNR Jelena Kravčenko objavila je prošle nedelje da CIK prima i „razmatra“prijave stranih posmatrača iako nije navela njihova imena niti zemlje iz kojih dolaze.

Rusija je poslala svoje posmatrače da nadgledaju referendume, a Državna duma je saopštila da su poslanici svih stranaka dobijale pozive za učešće praćenje referenduma.

Predsednik samoproglašene DNR je ranije izjavio da se stanovnici Donbasa nadaju da će im pridruživanje Rusiji obezbediti bezbednost, mir i razvoj, dok je lider nepriznate Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik rekao da su se „građani republike radovali referendumu“, podseća Tas s.

Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.

Kijev i većina zemalja odbacili su ove referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate, preneo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar