U trendu

Postignut dogovor o zakonu o oduzimanju dobara izbeglicama u Danskoj

Danska vlada saopštila je večeras da je postigla dogovor s glavnom opozicionom strankom o nacrtu kontroverznog zakona o oduzimanju dobara i vrednih predmeta od izbeglica kao bi država finansirala njihov boravak u zemlji.

Liberalna stranka premijera Larsa Lokea Rasmusena i njeni desničarski partneri, Danska narodna partija (DF), Liberalni savez i konzervativna Narodna stranka postigle su dogovor sa socijaldemokratama o sadržaju teksta o kojem će se sutra raspravljati u parlamentu.

Taj kontroverzni zakon, kritikovan u svetu, naišao je i na kritike u redovima većine u parlamentu. Ministar za imigraciju i integraciju Inger Stojberg tražio je kopiju teksta dva puta na uvid od 10. decembra kada je najavljena njegova izrada.

Tekst zakona daje ovlašćenja policiji da oduzme dobra tražiocima azila kako bi država mogla finansijski da pokrije njihove potrebe, poput smeštaja i hrane.

Prema nacrtu, izbeglicama će biti omogućeno da imaju do 10.000 kruna kao i nakit i porodične portrete ukoliko nisu od „velike vrednosti“. Neće biti oduzimana dobra koja imaju „posebnu emotivnu vrednost“ za migrante.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar