U trendu

Potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz HR i Hrvata iz SRB

ZAGREB – U Golubiću Obrovačkom, povodom održavanja 15. naučnog skupa „Srpsko – hrvatski odnosi“, parafirana je Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su potpisali Milorad Pupovac (SDS S) i Tomislav Žigmanov (DSHV).

U Deklaraciji se politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji obavezuju da će, polazeći od specifičnosti dvieju zajednica u svrhu zajedničkog interesa i boljeg međusobnog razumevanja, raditi na uzajamnoj podršci i boljim odnosima između dveju država s ciljem još tešnjeg povezivanja Hrvatske i Srbije.

„Saglasni smo da zajedno radimo na boljim odnosima dva naroda, kako u naše dve države, tako i na širem prostoru, te da sarađujemo u svim oblastima koje su od zajedničkog interesa. Saglasni smo da radimo na planu stvaranja uslova za bolji život i zaštitu prava, kako svoje, tako i druge partnerske zajednice. Obavezujemo se na unapređenje dosadašnje saradnje na svim oblastima društvenog, političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života na korist naših zajednica i država u kojima živimo“, stoji u Deklaraciji.

Takođe se podstiče da se države u kojima žive, umesto obnavljanja sukoba, podstaknu na saradnju u cilju prosperiteta svih građana što podrazumeva rešavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica.

„To takođe podrazumeva doslednu primenu i provođenje svih važećih zakona koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, preuzetih međunarodnim obavezama, međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma“, piše u Deklaraciji.

Politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije osuđuju svaki oblik ispoljavanja i propagiranja mržnje prema pripadnicima druge nacije i druge države, veličanja ili negiranja zločina koje su počinili pojedinci ili grupe prema pripadnicima drugog naroda, posebno onih koje predstavljaju.

U Deklaraciji posebno naglašavaju, da kao manjine u obe države, upozoravaju na činjenicu da svaki akt pretnje ili agresije većine prema njima kao manjini dovodi u opasnost zajednicu u onoj drugoj državi.

Dodali su i da podstiču svaki oblik obeštećenja žrtava ratnih sukoba i pristup uskraćenim pravima svakog od njih, kao i njihovih porodica, te pravo na nepristranu i otvorenu saradnju vezano za suđenje za ratne zločine i pitanja nestalih lica, bez obzira jesu li hrvatske ili srpske nacionalnosti, stoji u Deklaraciji koja je potpisana i na hrvatskom i na srpskom jeziku, kao i na ćirilici i na latinici.

„Prava Srba u Hrvatskoj ne mogu biti nevažna komponenta. Budući da su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo nužnost suradnje i pozovemo dvije zemlje da krenu u tom smeru. Na osnovu tog programa dobićemo konkretne oblike i političkih odnosa Srbije i Hrvatske – kazao je Pupovac juče nakon parafiranja Deklaracije.

On je rekao da sadašnje okolnosti niti su išle, niti idu, na ruku saradnje Hrvatske i Srbije. „Ali nema nikakve sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu izolovale prostor saradnje između Hrvatske i Srbije, bilo od unutrašnjopolitičkih, bilo spoljnopolitičkih. Mislimo da je moment da započne zaštita ovog prostora i saradnje između Hrvatske i Srbije“, istakao je Pupovac.

Deklaracija je posledica naše višegodišnje plodne saradnje, koja u sebi sadržava sve što smo i do sada činili. Važan je to korak prema daljem proširivanju i ubrizgavanju naših namera. Verujem da će ova imati pozitivne posledice, ne samo za ove dve zajednice, nego i šire kada su u pitanju politike međudržavnih odnosa“, kazao je Žigmanov, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Skup su organizovali Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.