U trendu

Povišena radijacija na severu Evrope, uzrok – nepoznat

Na severu Evrope zabeležen je blago povećan nivo radijacije koji ne predstavlja opasnost po okolinu i zdravlje ljudi, a uzrok ove pojave još nije poznat, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je u jučerašnjem saopštenju naveo da je nivo radijacije u severnoj Evropi veoma nizak i da ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, prenosi AP.

Agencija je juče od evropskih država zatražila da pruže relevantne informacije u vezi s ovom pojavom, a 29 zemalja je prijavilo da se na njihovoj teritoriji nije dogodilo ništa što bi moglo da bude uzrok povećanja nivoa radijacije na severu kontinenta.

Slični nalazi došli su od još nekoliko država van Evrope, dok se Rusija ne nalazi na listi zemalja koje su podnele izveštaj IAEA u vezi sa ovom situacijom.

Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu u Holandiji je u petak saopštio da bi povećanje nivoa radijacije u severnoj Evropi moglo da bude prouzrokovano oštećenjem gorivnog elementa u nuklearnoj elektrani u Rusiji.

Međutim, nadležni organi u Rusiji su istakli da u dve nuklearne elektrane koje se nalaze na severozapadu zemlje nisu primećeni nikakvi problemi.

„Mi imamo apsolutno napredan sistem nadzora nivoa zračenja i nema nikakvih upozorenja na hitne slučajeve“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Grosi je izjavio da očekuje da će se još zemalja odazvati pozivu IAEA i dostaviti relevantne informacije, kao i da će agencija nastaviti da obaveštava javnost u vezi s daljim razvojem situacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar