U trendu

Povratak otpisanih i nade ambicioznih pred izbore u Italiji

RIM – Najnoviji glasovi koji se cuju na italijanskoj političkoj sceni pokazuju po ko zna koji put da politika zarad interesa ljute neprijatelje pretvara u saradnike, ali i da ambicije koje podrazumevaju uticaj i moc ne prestaju sa godinama, o cemu najbolje govore „nicim izazvane” izjave trojice vremešnih, nekada uticajnih političkih ličnosti, među kojima je i nekadasnji premijer Romano Prodi.

Prodi, osamdesetogodisnjak, očigledno ima ambicije ako ne da se vrati na političku scenu, onda bar da utice na njene tokove, sudeći po izjavi da ne bi imao nista protiv da se u neku buducu koalicionu vladu ukljuci i Silvio Berluskoni, bivsi premijer, lider i vlasnik desnicarske partije “Forza Italija”.

Malo ko je tako nesto ocekivao od Romana Prodija cija je levicarska vlada 2008 godine “pala” upravo zahvaljujuci Silviju Berluskoniju, koji je za 3 miliona evra kupio glas jednog parlamentarca, vlada je pala a politicka karijera Romana Prodija zavrsena.

Posle Prodija, javio se i Karlo De Benedeti osnivac i sve do nedavno vlasnik jedne od najutcajnijih italijanskih dnevnih novina “La Republika” (koja je nedavno presla u vlasnistvo porodice Anjeli).

De Benedeti je bio i ostao covek levice, izjavio je “da nema nista protiv da Silvio Berluskoni obrazuje novu vladu, zajedno sa Demokratskom partijom, pod uslovom da se makne sadasnji premijer Dzuzepe Konte”.

I ova izjava je “kao grom iz vedra neba”, ne samo zato sto su De Benedeti i Berluskoni ideoloski i politicki na suprotnim stranama, vec sto je De Benedeti, vodio privatni sudski spor protiv Berluskonija zbog vlasnistva nad izdavackom kucom “Mondadori”.

Ponovno pojavljivanje na sceni osamdesetogodisnjaka, sva trojica pomenutih su prevalili 80-tu godine zivota, novinar i bloger dnevnog lista “Hafington Post” opisao je kao:

“Ambicije ih drze u zivotu i cine da im krv brze struji kroz vene. Sve je moguce dok imate pare, iskustvo i uticaj”, zakljucuje novinar.

Regionalni izbori u Italiji zakazani su za drugu polovinu septembra i slede dani u kojima će ce ćuti mnogo toga čime će politički akteri pokušati privući sto vise glasaca.

Cesto rizikujuci da pri tom budu ismejani, kao nedavno lider desne populisticke “Liga” Mateo Salvini, koji je izazvao je prave salve smeha, kada je ustvrdio da je njegova partija naslednik nekih ideja Enrika Berlinguera, dugogodisnjeg generalnoig sekeratra italijanske komunisticke partije.

Salvini je to mislio ozbiljno, na sto je dnevni list “Il fato Kotidiano” zakljucio da “Covid lose utice na politiku”.

Ali to nije sve, princ nekadasnje italijanske kraljevske porodice Savoja, Emanuel Filiberto je takođe “aterirao u politiku”.

Nakon nekoliko bezuspesnih reklama i gostovanja u TV programma, iz Montekarla salje poruku o osnivanju svoje partije “Vise Italije”, jer je veruje upravo to sto nedostaje Italijanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar