U trendu

Povukla se voda iza najviĆĄe brane u SAD, ali nova katastrofa tek sledi (video)

Iza najviĆĄe brane u SAD, na severu Kalifornije, povukla se voda nabujala od olujnih kiĆĄa, dok inĆŸenjeri ĆŸurno izbacuju vodu iz prepunjenog rezervoara i ojačavaju pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil pre novih oluja koje su najavljene za sredu.

Vlasti su saopơtile da su sprečile neposrednu opasnost od katastrofalnog pucanja brane pri čemu bi se na naseljena mesta u njenoj blizini mogla sručiti voda u visini od tri sprata, prenosi Rojters.

Međutim, nalog za evakuaciju oko 188.000 stanovnika ostaje na snazi do daljnjeg, rekao je okruĆŸni ĆĄerif Kori Honi na konferenciji za novinare u ponedeljak.

„Moramo biti sigurni da ljudi bezbedno mogu da se vrate svojim kućama“, rekao je on.

Stanovnicima koji ĆŸive u blizini brane naloĆŸeno je u nedelju da napuste svoje domove nakon ĆĄto su vlasti procenile da bi pomoćni prelivnik na brani mogao da pukne usled većeg broja oĆĄtećenja koja je pretrpeo tokom zimske sezone sa najobilnijim dosad zabeleĆŸenim padavinama na severu Kaliforniji posle viĆĄegodiĆĄnjih suĆĄa.

Na prelivniku brane Orovil, koja je sa 230 metara najviĆĄa u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji ĆŸive u njenoj blizini.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovniĆĄtva usledila su nakon ĆĄto su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duĆŸ reke Feder.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veĆĄtačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, ĆĄiroka 50 i duboka 10 metara.

Brana Orovil na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviơa je brana u SAD, dok je njeno veơtačko jezero Orovil jedno od najvećih veơtačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena joĆĄ davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.