Poznatom ruskom pozorišnom reditelju odredjen kućni pritvor

Sud u Moskvi odredio je danas kućni pritvor uglednom ruskom pozorišnom direktoru i reditelju Kirilu Serebrenjikovu, optuženom za proneveru nešto manje od milion evra državnog novca, što on negira.

Serebrenjikov (47) je stekao medjunarodni ugled kao producent drama, opera i filmova, a proslavio se ismevanjem i kritikom zvaničnih laži, korupcije i tvrde linije u ruskom društvu. Njegovo pritvaranje mnogi vide kao deo aktuelnog obračuna ruskih vlasti s neistomišljenicima, navodi Asošiejted pres.

Umetnički direktor moskovskog pozorišta Gogolj centar uhapšen je juče u Sankt Peterburgu, gde je snimao film, i odveden u zatvor posle saslušanja.

Sud je danas prihvatio zahtev istražitelja za odredjivanjem kućnog pritvora Serebrenjikovu, koji je odbacio sve optužbe i zatražio da bude oslobodjen.

Ispred suda se okupilo nekoliko stotina Serebrenjikovljevih pristalica, koji su uzvikivali njegovo ime i skandirali „Sloboda!“.

Reditelj je optužen da je „organizovao proneveru nešto manje od milion evra“ koje je država izmedju 2011. i 2014. odvojila za projekat „Platforma“ njegovog tadašnjeg pozorišta Studio-sedam.

Njegova kuća je u maju pretresena u okviru istrage i to je izazvalo reakcije kulturnih radnika u Rusiji i inostranstvu.

Kiril Serebrenjikov je 2016. dobio nagradu „Fransoa Šale“ u Kanu za film „Učenik“, a njegov poslednji film „Izdaja“ bio je u konkurenciji na filmskom festivalu u Veneciji.

Pozorište Gogolj-centar je učinio nezaobilaznim mestom savremene moskovske pozorišne scene, a hrabri komadi su često kritikovani od pravoslavnih krugova i ministarstva kulture, piše Frans pres.

Premijera Serebrenjikovljevog baleta o životu čuvenog baletskog igrača i disidenta Rudolfa Nurejeva otkazana je u julu u moskovskom Baljšoj teatru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.