U trendu

Prebrojavanje glasova u Viskonsinu je gubitak vremena

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi osvojio najviše glasova naroda na predsedničkim izborima da nije bilo „više miliona nelegalnih glasača“.

Tramp smatra da je ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu „gubitak vremena“.

„Pored osvajanja većine glasova Elektorskog kolegijuma, osvojio sam najviše glasova naroda ukoliko ne računate milione ljudi koji su glasali nelegalno“, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Ponovno prebrojavanje glasova preti da oživi debatu o legitimnosti Trampove pobede, koji je dobio većinu potrebnih glasova Elektorskog kolegijuma, dok je njegova rivalka na predsedničkim izborima osvojila najviše glasova naroda, ocenjuje AFP.

Rojters navodi da je vojstvo Klintonove prema glasanju naroda, prevazišlo dva miliona glasova, a očekuje se da će porasti na više od 2,5 miliona jer se prebrojavanje glasačkih listića nastavlja u gusto naseljenim američkim saveznim državama, kao što je Kalifornija.

Tramp je ranije danas kritikovao Klintonovu jer se priključila nastojanjima da se ponovo prebroje glasovi u tri države sa tesnom razlikom u kojima je Tramp odneo pobedu.

Tramp je ponovio da je Klinton tokom jedne od njihovih debata rekla da bi gubitnici na izborima trebalo da prihvate ishod, iako im se ne dopada.

Tokom duge kampanje, republikanac Donald Tramp je rekao da su izbori „namešteni“ protiv njega, ali je nazvao nastojanje kandidatknje Stranke zelenih, Džil Stajn da se ponovo prebroje glasovi u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji „prevarom“ i podsmevao se odluci Hilari Klinton da se priključi tom nastojanju. Glasali su milioni birača i Tramp je pobedio Klinton u sve tri države – sa oko 27.000 glasova više u Viskonsinu, 12.000 u Mičigenu i 68.000 u Pensilvaniji, dok je Džil Stajn dobila oko jedan posto glasova u sve te tri države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar