U trendu

Precizirane optužbe protiv Tačija 17. decembra

HAG, 14. oktobra (Tanjug ) – Specijaizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu najavilo je da će do 17. decembra podneti pretpretresni podnesak, odnosno konkretizovane optužbe protiv svakog od četvorice optuženih šefova tzv. OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Pretpretresni podnesak podnosi tužilaštvo pred početak suđenja nakon što okonča istragu i obelodani sve optužne dokazne materijale odbrani.
Tužilaštvo je takođe zatražilo od sudije za prethodni postupak da mu ostavi dodatni rok do 28. januara 2022. godine da ispiše listu svih dokaza protiv Tačija i ostalih, navodeći da je do sada obelodanjeno više od 9.500 dokaza.
Preliminarnu listu svedoka, tužilastvo je spremno da preda odbrani već sledeće srede, 22. oktobra.

Tužilaštvo je, prema pravilima Specijalizovanih veća Kosova, obavezno da podnese predpretresni podnesak, listu svedoka i listu dokaza pre početka suđenja, dok odbrana to može ali ne mora da učini.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.
Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.
U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.