Predlog za opoziv Leposavića u skupštinskoj proceduri

PODGORICA – Predlog crnogorske vlade za opoziv ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog izjave o Srebrenici, stigao je u parlament.

U obrazloženju se navodi da je Leposavić za 120 dana na ministarskoj poziciji u svom javnom delovanju „u velikoj meri odstupao od zvaničnih stavova vlade“ i sporazuma koji su potpisali predstavnik Koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, predstavnik Koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić i predstavnik Koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović.

Taj sporazum , navodi se, predviđa da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi međunarodno preuzete obaveze, potpuno i posvećno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

„Uvažavanje odluka međunarodnih sudskih institucija od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva Evropska unija“, navedeno je u prijedlogu za razrešenje koje je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

Navodi se da je Leposavić parlamentu na pitanje o događajima u Srebrenici, „relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao delo genocida“.

Dodaje se da je Leposavić tim činom narušio obavezu Crne Gore proisteklu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Crne Gore) kojim se Cma Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju

Takvim činom se, kako je istaknuto u dokumentu, doprinosi porastu međuetničkih tenzija u Cmoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode.

„To je nedopustivo jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unapređenju njihovog položaja u crnogorskom društvu“, navedeno je, između ostalog, u predlogu za razrešenje.

Sudeći prema do sada iznetim stavovima stranaka vladajućeg Demokratskog fronta i članica Koalicije za budućnost Crne Gore, one neće podržati ovaj Krivokapićev predlog, pa je smena ministra Leposavića moguća uz podršku najuticajnije opozicione DPS Mila Đukanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.