U trendu

Predrag Mitrović, otpravnika poslova u Ambasadi CG u Beogradu

PODGORICA – Dosadašnji predsednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović imenovan je za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu.

Mitrović je podgoričkim Vijestima rekao da je juče dobio rešenje da je “opunomoćeni ministar-savetnik tj. otpravnik poslova” u crnogorskoj Ambasadi u Srbiji.

Ambasada u Beogradu funkcioniše na nivou otpravnika poslova od februara prošle godine kada je predsednik Crne Gore Milo Đukanović doneo ukaz o opozivu više ambasadora na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi među kojima je bio i ambasador u Beogradu Tarzan Milošević.

Ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, nakon što je Vladimir Božović krajem 2020. godine proglašen za personu non grata.

Prema Zakonu o spoljnim poslovima, otpravnik poslova je diplomatski predstavnik koji zbog odsustva ili sprečenosti šefa diplomatskog predstavništva privremeno vrši poslove šefa diplomatskog predstavništva.

Mitrović je, kako piše u njegovoj biografiji, predsednik i osnivač Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), jednog od vodećih crnogorskih poslodavačkih udruženja. Rođen je u Podgorici i diplomirani je ekonomista Univerziteta u Beogradu.

Osnivač je i izvršni direktor kompanije MP Marketing, te osnivač nekadašnjeg, specijalizovanog časopisa CG Ekonomist.

Iskustvo u diplomatiji stekao je na mestu crnogorskog ambasadora u Severnoj Makedoniji. On je za diplomatu u Severnoj Makedoniji imenovan u decembru 2014. i na toj funkciji je ostao puni mandat, do decembra 2018.

Po povratku u martu 2019. je ponovo izabran za predsednika UPCG, uz mandat od četiri godine. Prethodno je tu funkciju, u periodu od 2004. do 2014. godine, obavljao u okviru tri mandata.

Bio je potpredsednik Socijalnog saveta Crne Gore, jedan od osnivača CEPOJAR-a (Centar za poslodavce Jadranske regije), kao i član brojnih saveta, komisija i drugih stručnih tela formiranih na nacionalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.