U trendu

Predsednik al-Asad razgovarao sa šefom UN o pomoći Siriji

DAMASK – Koordinator UN za hitnu humanitarnu pomoć Martin Grifits razgovarao je danas u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom o posledicama zemljotresa i hitnim humanitarnim potrebama sirijskog naroda, javila je agencija SANA.

Kako je izvestila sirijska novinska agencija, Asad je potvrdio potrebu za dopremanjem hitne pomoći u sve oblasti u Siriji, uključujući one koje su „pod okupacijom i dominacijom naoružanih terorističkih grupa“.

Predsednik je takođe naglasio neophodnost međunarodnih napora da se koncentrišu na rekonstrukciju infrastrukture u Siriji, jer je to neophodno za stabilnost sirijskog naroda i povratak sirijskih izbeglica u njihove gradove i regione.

Grifits je ranije danas saopštio da će UN pomoći da se pomoć prebaci iz regiona pod kontrolom vlade u Siriji na severozapad zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Isporuku hitnih zaliha u oblastima severne Sirije pogođenim zemljotresom zakomplikovao je dugogodišnji građanski rat između opozicionih snaga i Asadove vlade.

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad kaže da svaka pomoć koju dobije mora da ide preko glavnog grada Damaska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.