U trendu

Predsednik DNS traži smenu Turkovićeve

SARAJEVO – Predsednik DNS Nenad Nešić pozvao je predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smenu ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković zbog kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja.

Nešić je smenu Turkovićeve (SDA) zatražio zbog toga što je juče uputila protestne note ambasadama Srbije, Kine i Rusije u Sarajevu, zamerajući prisustvo njihovih predstavnika na obeležavanju Dana Republike Srpske proteklog vikenda.

”Predsedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje spoljne politike i ministarka Turković bez odluke Predsedništva ne može nikome slati nikakve note. Turkovićeva niti je država niti je Predsedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH”, ističe Nešić.

Naveo je da će “vrata Republike Srpske i Banjaluke će uvek biti otvorena za sve prijatelje”.

Poručio je da ni Turković ni bilo drugi ne može da naruši bratske odnose Republike Srpske sa Srbijom, Rusijom i Kinom.

„Jedino što joj uspeva jeste da bruka BiH i njene institucije, te da se etablira za većeg skandal majstora od Svena Alkalaja svojevremeno”m aveo je Nešić.

Predsednik DNS smatra da Republika Srpska “ne treba da ostane slepa na kontinuirane postupke Bisere Turković kojima izlazi iz svoje nadležnosti i pokušava da nanese štetu Republici Srpskoj i njoj prijateljskim državama”.

”Zato pozivamo predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltiju da pokrene proceduru za njeno razrešenje jer će u suprotnom poslati poruku da podržava njeno ponašanje”, zaključio je Nešić, prenela je sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.