U trendu

Predsednik Izraela pozvao vladu da odustane od najavljene reforme sudstva

TEL AVIV – Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji, preneo je „Džeruzalem post“.

„Sinoć smo videli neke veoma teške scene. Obraćam se premijeru, vladi i vladajućoj koaliciji: emocije su teške i bolne, narod je vrlo anksiozan. Bezbednost, ekonomija, društvo – sve je ugroženo. Oči naroda Izraela su uprte u vas. Zarad jedinstva naroda, zarad odgovornosti, pozivam vas da obustavite donošenje zakona, smesta“, naveo je Hercog.

„Obraćam se svim partijskim liderima u Knesetu, u vladajućoj koalciji, opoziciji, da stave građane na prvo mesto i ponašaju se odgovorno i hrabro, bez daljeg odlaganja“, kazao je predsednik Izraela.

Premijer Benjamin Netanijahu će se kasnije u toku dana obratiti javnosti.

„Tajms of Izrael“ je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanijahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta u nedelju uveče.

Galant je smenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Kalevi će okupiti najuže rukovodsvo generalštaba, sačinjeno od generala i komandanata, ali i civilih predstavnika, preneo je izraelski radio „Kan“.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedelju na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanijahua da smeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

Učesnici protesta blokirali su glavni autoput u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred autoputa.

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanjahua u Jerusalimu.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar