U trendu

Predsednik Litvanije zahteva oslobađanje Protaševiča

VILNJUS – Predsednik Litvanije Gitanas Nauzeda danas je zatražio od Belorusije da oslobodi beloruskog opozicionog aktivistu Romana Protaševiča, koji je putovao avionom za Vilnjus, ali je prinudno sleteo u Minsku.

„Pozivam NATO i saveznike u EU da neodložno reaguju na pretnju koju predstavlja beloruski režim za međunarodno civilno vazduhoplovstvo. Međunarodna zajednica mora odmah da reaguje kako se ovako nešto više ne bi ponovljalo“, poručio je litvanski predsednik, prenosi Rojters.

Protaševič je putovao avionom kompanije Rajaner iz Atine u Vilnjus, a letelica je prinudno sletela u Minsk zbog dojave o navodnoj bombi, preneo je ranije TAS S.

Protaševič je po sletanju oaviona uhapšen.

Vrhovni sud Belorusije označio je 20. oktobra 2020. godine kanal Nekstia Telegram kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju, preneo je ranije TAS S.

U februaru ove godine Belorusija je uputila Poljskoj zahtev za izručenje Putila i Protaševiča, a služba državne bezbednosti ih je stavila na listu lica uključenih u terorističke aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.