U trendu

Predsednik obišao sinagogu, ukazao na porast antisemitizma

BEČ – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen posetio je danas, a nakon napada na sinagogu u nemačkom gradu Haleu, sinagogu u Beču, gde je ocenio da je antisemitizam u porastu i u Austriji, ali i u drugim zemljama, te da je potrebna edukacija kako bi borba protiv mržnje prema Jevrejima bila efikasnija.

Njega je u gradskoj sinagogu dočekao predsednik Jevrejske zajednice u Beču Oskar Dojč koji je upozorio na rast antisemitizma.

Dojč je rekao da antisemitizam u Austriju unose tri grupe – desničari, levičari i islamistički antisemiti.

„Kada se to sabere onda je antisemitizam u porastu“, zaključio je Dojč dodajući da takva situacija nije samo u Austriji, već u celoj Evropi i SAD.

Kazao je da su potrebne edukativne mere kako bi došlo do suočavanj s mržnjom i predrasudama prema Jevrejima.

„Tako svaki đak tokom školovanja treba da poseti jedan koncentracioni logo kakav je, na primer, Mauthauzen“, rekao je Dojč.

Isto tako zatražio je preventivne mere prema izbeglicama koje dolaze u Austriju, ocenivši da se niko ne rađa kao antisemita.

Ocenivši antisemitizam kao „glupost“, Van der Belen je upozorio da je on uzrok napadima kakav je napad u Haleu.

„U pojedinim zemljama je desničarski ekstremizam porastao“, konstatovao je austrisjki predsednik, a što se Austrije tiče rekao je da je nesumnjivo da postoji „čvrsta srž antisemita“, te da je zbog toga potrebna borba protiv mržnje prema Jevrejima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.