U trendu

Predsednik Tunisa raspustio Visoki savet sudstva i ocenio ga pristrasnim

Predsednik Tunisa Kais Sajed, koji je krajem jula preuzeo puna ovlašćenja u zemlji, odlučio je da raspusti Visoki savet sudstva, nezavisno telo zaduženo za imenovanje sudija, optužujući ga da je pristrasno i da radi u službi odredjenih interesa.

„Visoki savet sudstva od sada pripada prošlosti“, rekao je predsednik u videu objavljenom noćas gde se vidi kako razgovara sa ministrima.

On u razgovoru to nezavisno ustavno telo optužuje za korupciju i za usporavanje procesa, medju kojima i istrage o ubistvima aktivista levice u 2013. godini.

Posmatrači smatraju da on time cilja na partiju Enahdha, koja je u potpunosti držala pod kontrolom parlament i razne vlade od revolucije 2011. i pada diktatora Zine el Abidine ben Alija.

Sajed je od 25. jula preuzeo svu vlast u zemlji, kada je otpustio svog premijera i zamrzao parlament, što su Enahdha i drugi protivnici označili kao državni udar.

On je od tada imenovao vladu, ali donosi odluke ukazima. Sredinom decembra najavio je da će ovog leta biti održan referendum o reformi Ustava i parlamentarni izbori u decembru.

Pokret 25. juli, koji okuplja predsednikove pristalice, juče je pozvao Sajeda da raspusti Visoki savet sudstva da „pročisti“ sudsku vlast i „korumpirane sudije“.

Predsednik je rekao da radi prema privremenom dekretu na reorganizaciji tog tela, a pre nekoliko nedelja već je ukinuo neka ovlašćenja članova Visokog saveta sudstva.

„U tom savetu položaji i nominacije se prodaju i proizvode prema pripadnosti“, rekao je Sajed i dodao da ne može da se zamisli koliko novca su neke sudije mogle da dobiju, da se radi o milijardama. Rekao je da sudijma iz tog tela nije mesto tu gde se nalaze nego na optuženičkoj klupi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.