Predsednik Venecuele naredio donošenje novog Ustava

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je donošenje novog Ustava, čime je dodatno razbeseno protivnike koji nedeljama vode kampanju i proteste protiv njega.

Govoreći nekoliko sati pošto su održani suprotstavljeni skupovi opozicije i vlasti u Karakasu, Maduro je rekao da je novi Ustav neophodan kako bi se obnovio mir i zemlji i zaustavi pokušaj opozicije da izvrši državni udar.

Maduro u televizijskom obraćanju u ponedeljak uveče nije naveo detalje o tome kako će biti izabrani članovi Ustavotvorne skupštine, ali je nagovestio da bi neke od njih izabrali glasači, dok mnogi analitičari ocenjuju da će vlada izabrati većinu delegata.

Opozicija smatra da najavljeni plan o formiranju Ustavotvorne skupštine predstavlja izgovor Nikolasa Madura da odloži regionalne izbore zakazane za ovu godinu i predsedničke izbore koji bi trebalo da budu održani 2018. godine.

Ankete pokazuju da bi Madurovi socijalisti izgubili na izborima zbog nezadovoljstva gradjana usled ekonomskih poteškoća Venecuele, odnosno visoke inflacije, nestašice hrane i drugih potrepština.

Venecuela, zemlja s najvećim rezervama nafte u svetu, od početka aprila uzdrmana je protestima protiv Madura, a u sukobima demonstranata i policije tokom demonstracija poginulo je najmanje 29 ljudi.

Opozicia optužuje Madurovu vladu za represiju, predsednik njih optužuje da sprovode terorizam, da bi olakšali državni udar i stranu intervenciju pod okriljem SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.