U trendu

Predvodnik puča u Mjanmaru isključen sa samita ASEAN

KAIRO – General vojske Mjanmara Min Aung Hlaing koji je u februaru izveo puč i preuzeo vlast u toj zemlji neće biti pozvan da učestvuje na ovogodišnjem samitu regionalnih lidera Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) koji se krajem oktobra održava u Bruneju.

Lideri ASEAN su se saglasili da se na samit pozove nepolitička ličnost koja će predstavljati Mjanmar umesto generala Min Aung Hlainga.

Reč je potezu bez presedana za ovaj 10-člani blok, koji tradicionalno izbegava mešanje u unutrašnja pitanja i poslove zemalja članica, prenosi BBC.

Vojna hunta Mjanmara je saopštila je da je „razočarana“ ovom odlukom, a iz ASEAN poručuju da vojska Mjanmara nije učinila dovoljno da se okončaju previranja u Mjanmaru.

General Min Aung Hlaing proglasio se za premijera u avgustu i tada je potvrdio da će se vanredno stanje u zemlji produžiti jer se nastavljaju borbe izmedu vojske i frakcija koje se protive vojnom udaru.

Iz ASEAN je saopšteno da su vojni lideri Mjanmara odbili da ispune obećanja o dijalogu i deeskalaciji, kao i da je predstavniku ASEAN bilo zabranjeno da se sastane sa svrgnutom i zatvorenom premijerkom Aung San Su Ći, koja je na položaj došla nakon regularnih izbora.

U saopštenju Bruneja, koji je domaćin ovogodišnjeg samita, navodi se da je situacija u Mjanmaru „uticala i na regionalnu bezbednost, kao i na jedinstvo, kredibilitet i saglasje u ASEAN“.

Iz ove organizacije u aprilu je upućen zahtev generalu Min Aung Hlaingu da okonča nasilje u zmelji i oslobodi političke zatvorenike, ali još nema naznaka da je vojska voljna da smanji stepen korišćenja sile protiv opozicije i da počne pregovore.

ASEAN nije još uvek potvrdio ko će predstavljati Mjanmar na predstojećem samitu u Bruneju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar