U trendu

Pregovori o trgovinskom sporazumu sa SAD će verovatno biti obustavljeni

Obustavljanje pregovora o sporazumu o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije (TTIP) je „najizvesnija opcija“ imajući u vidu američki stav, ocenio je danas Matijas Fekl, francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu.

„Imajući u vidu stav koji danas imaju SAD, to je najizvesnija opcija“, rekao je Fekl za radio Evropa 1.  

Grinpis je juče objavio 248 stranica tajnih dokumenata o pregovorima u kojima se navode, kako tvrdi ta nevladina organizacija za zaštitu okoline, negativne posledice TTIP-a na okolinu i zdravlje.

Fekl je naveo i da godinu dana kritikuje stav SAD. „Želimo reciprocitet. Evropa nudi mnogo a zauzvrat dobija malo. To nije prihvatljivo“, rekao je francuski zvaničnik.

Fekl je rekao da Pariz želi da francuska mala i srednja preduzeća imaju pristup američkom tržištu, da želi da zaštiti svoju poljoprivredu i geografsko poreklo robe.  

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je uoči poslednje runde pregovora o TTIP-u rekao da Amerikanci ne žele da otvore svoje javne tendere za evropske firme i da je to sasvim suprotno slobodnoj trgovini.

U Njujorku je prošle nedelje otvorena nova runda pregovora o TTIP-u, čiji je cilj formiranje najveće zone slobodne trgovine sa 800 miliona stanovnika.

Zaključivanje sporazuma planirano je za ovu godinu, ali su razlike, kako se čini, suviše velike da bi se premostile do kraja 2016.

Kritičari sporazuma upozoravaju da bi on ugrozio zaštitu potrošača i ekološke standarde kao i da otvara mogućnost da multinacionalne kompanije osporavaju zakone jedne države pred nekim arbitražnim sudom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar