U trendu

Prekinuti pregovori demokrata i republikanaca o limitu zaduživanja SAD

Pregovori američkih vlasti i opozicionih republikanaca o limitu zaduživanja SAD naglo su večeras prekinuti nakon što je prvi čovek Predstavničkog doma SAD, republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy) rekao da je vreme za „pauzu“, a jedan zvaničnik Bele kuće je priznao da postoje „stvarne razlike“ koje razgovore čine teškim.

Makarti je rekao da bi te razlike bilo „lako“ premostiti kada bi predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) pristao na neka smanjenja budžetskih troškova koje traže republikanci.

Nije jasno kada bi pregovori mogli biti nastavljeni.

„Moramo naterati Belu kuću na pokret, a još nismo videli nikakvog pokreta“, rekao je Makarti novinarima na Kapitolu u Vašingtonu, i dodao: „Dakle, tako je, moramo na pauzu“.

Zvaničnik Bele kuće, koji je tražio anonimnost, rekao je da postoje „stvarne razlike“ među stranama u vezi sa budžetskim pitanjima i ocenio da će dalji „pregovori biti teški“.

Prema njegovim rečima, predsednikov tim naporno radi na tome da se dođe do „razumnog dvopartijskog rešenja“ koje može dobiti većinu u oba doma američkog Kongresa – i u Senatu, u kojem većinu čine vladajuće demokrate, i u Predstavničkom domu, u kojem većinu čine opozicioni republikanci.

U Beloj kući, predsednik države je iz Demokratske partije SAD, kao i njegova administracija, koja žuri da što pre postigne dogovor sa republikancima, kako bi se izbegao po naciju katastrofalni bankrot, to jest padanje u docnju sa ispunjavanjem finansijskih obaveza.

To bi se moglo desiti ako vlada ne uspe da poveća limit zaduživanja koji sada iznosi 31 trilion dolara, a posledica bi bila da vlada više ne može da servisira svoje dugove.

Bajden, koji se nalazi u Japanu na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, trenutno nema komentar na dešavanja u Vašingtonu, a ionako je planirao da skrati boravak u Hirošimi i vrati se u Ameriku u nedelju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.