U trendu

Premijer FBiH Novalić, Hodžić i Solak proglašeni krivim u aferi „Respiratori“

SARAJEVO – Premijer FBiH Fadil Novalić, direktor firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić i ranije suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak nepravosnažno su danas u Sudu BiH proglašeni krivim u predmetu „Respiratori“.

Kazna će biti saopštena nakon čitanja presude.

U ovom slučaju optužena je bila i federalna ministarka finansija Jelka Miličević (HDZ) koja je oslobođena.

Optužnica ih je teretirala za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavestan rad u službi.

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. februara 2021. godine. Postupak je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku korona virusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrednosti od 10.530.000 KM.

U skupovini su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada, da obave veliki posao u cilju snabdevanja bolnica medicinskom opremom.

Vlada FBiH i FUCZ angažovali su firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su od njihove nabavke optuženi stekli imovinsku korist, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar