U trendu

Premijer: Nema nikakvih restrikcija u diplomatskim aktivnostima VCG

BRISEL/PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je danas, nakon posete Savetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava, da nema nikakvih resriktcija u vezi sa diplomatskim aktvnostima Vlade Crne Gore.

„Sve je to proces u kojem rastemo kao društvo i stvaramo mogućnost da budemo relevantni“, rekao je Abazović i istakao da, kako je naveo, „veruje da radimo prave stvari za našu dražvu“.

On je ukazao na to da se krenulo sa reformama u tužilaštvu i da veruje da je Crna Gora na dobrom putu.

„U narednom periodu potrebno je da uradimo sve da dođe do reforme i provetravanja sudskog sistema u Crnoj Gori“, rekao je premijer.

Istakao je da bi celu eksperzitu svih relevantnih međunarodnih instutcija trebalo da, kakko je rekao, koristimo kako bi jačali naše institucije.

Prema oceni premijera, građani Crne Gore imaju percepciju da više veruju sudu u Strazburu nego domaćim sudovima.

„Takvu percepciju moramo da menjamo, jer bi pravdu trebalo da ostvarujemo u matičnoj državi“, kazao je Abazović, prenela je podgorička Pobjeda.

Tvrdi da Venecijanska komisija ne bi ni slala mišljenje o tome da li je neki pravni akt u skladu sa zakonodavstvom, da je Ustavni sud funkcionalan.

„Crna Gora nema nikakav negativan odnos prema međunarodnim institucijama, vrlo ceni njihov odnos prema našoj državi“, kazao je, ali je istakao i da je u mišljenju VK prva stavka deblokada Ustavnod suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.