U trendu

Premijer Nepala traži izbore zbog raskola u svojoj stranci

KATMANDU – Premijer Nepala Kadga Prasad Šarma Oli raspustio je parlament i najavio vanredne izbore u trenutku kad su u njegovoj vladajućoj komunističkoj partiji prisutne ogromne nesuglasice, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se Oli danas obratio hiljadama pristalica u glavnom gradu Katmanduu, dan nakon što su lideri njemu suprostavljne stranačke frakcije pozvali na nacionalni štrajk kako bi se usprotivili, po njima, neustavnom potezu premijera da traži nove izbore usred ekonomske krize izazvane pandemijom Kovid 19.

„Premijer ima zakonsko pravo da raspusti parlament“, rekao je Oli masi pristalica okupljenih u centru glavnog grada Nepala.

Premijer Oli (68), koji se suočava sa gotovo svakodnevnim protestima političkih protivnika i grupa za zaštitu ljudskih prava, poručio je da je bio primoran na tešku odluku jer su mnoge stranačke kolege odbile saradnju sa njim.

Nepal je upao u krizu 20. decembra kada je Oli, kome su preostale još dve godine mandata, izjavio da više ne može da sarađuje sa rivalima u svojoj Nepalskoj komunističkoj partiji (NCP), raspustio parlament i zatražio nove izbore.

Vrhovni sud sada razmatra više od desetak predstavki kojima se osporava zakonitost te akcije, a presuda se očekuje do kraja meseca.

Ako sud ne ospori odluke premijera , građani Nepala će izaći na birališta u dve faze 30. aprila i 10. maja, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.