U trendu

Premijer Rumunije zahvalio trupama SAD u toj zemlji

BUKUREŠT – Unitarni pristup istočnom krilu je najefikasniji način da se odbrani svaki pedalj teritorije NATO-a, a prisustvo američke 101. vazdušno-desantne divizije u Rumuniji predstavlja pravi dokaz posvećenosti SAD bezbednosti ovog krila alijanse, izjavio je danas rumunski premijer Nikolae Ćuka.

„Nova realnost u crnomorskom regionu i na celom istočnom krilu izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu dovela je do usvajanja novog strateškog koncepta NATO na samitu u Madridu, koji je prepoznao ovaj region kao strateški značajan. Ovu odluku su čvrstim argumentima potkrepili i predsednik Rumunije i predsednik SAD. Unitarni pristup istočnog krila je najefikasniji način da se odbrani svaki pedalj teritorije NATO-a, a samit u Madridu označio je rođenje nove faze obeshrabrivanja protivnika i kolektivne odbrane“, istakao je Ćuka u vojnoj bazi Mihail Kogalničanu na ceremoniji uručenja borbene zastave 2. borbene timske brigade u sastavu 101. vazdušno-desantne divizije SAD, prenosi Ađerpres.

On je zahvalio američkoj vojsci raspoređenoj u Rumuniji na trudu i doprinosu bezbednosti te zemlje.

„101. vazdušno-desantna divizija, renomirana, elitna jedinica, ima misiju da ojača istočni bok NATO-a. Dragi vojnici 101. vazdušno-desantne divizije, hvala vam što ste ovde, uveren sam da ćete zajedno sa rumunskom vojskom i savezničkim snagama koje su ovde raspoređene, ispuniti svoju misiju. Vaše prisustvo je veoma dobrodošlo. Zajedno smo jači“, poručio je Ćuka, prenosi Ađerpres.

Komandant 101. vazdušno-desantne divizije, general-major Džozef Mekgi, izjavio je da je misija američke divizije da brani saveznike i odbrani mir.

„Mi smo manje od 500 kilometara udaljeni od bitke koja danas traje u Hersonu, u Ukrajini. 101. vazdušno-desantna divizija je stvorena da bude tako blizu bojišta“, rekao je Mekgi, prenosi Ađerpres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar