Preminuo „arhitekta“ genocida u Ruandi, Teoneste Bagosora

KIGALI – Bivši pukovnik armije Ruande Teoneste Bagosora, koga su nazivali „arhitektom“ genocida iz 1994. godine, kada je u toj zemlji za oko 100 dana ubijeno više od 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika etničkih Tutsija, kao i Hutua koji su pokušali da ih spasu, umro je u bolnici u Maliju u 81. godini.

Njegov sin Ahili Bagosora je objavio tu vest na Fejsbuku, napisavši „Počivaj u miru, tata“, preneo je AP.

Bagosora je služio zatvorsku kaznu od 35 godina nakon što je u Hagu proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti pred Međnarodnim krivičnim sudom za Ruandu.

On je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu 2008. godine, ali je posle žalbe, kazna smanjena na 35 godina.

Bagosora je 1993. godine preuzeo kontrolu nad svim vojnim i političkim pitanjima u Ruandi, a pozicija na kojoj je bio mu je omogućila da odgovara samo predsedniku Žuvenalu Habjarimani.

Kada je predsednik poginuo u avionskoj nesreći, Bagosora je preuzeo kontrolu i naredio masakr nad Tutsijima, rekao je za AP Donat Rutajisire, jedan od preživelih, koji kaže da ga je poznavao.

Kanadski general Romeo Daler, šef mirovnjaka Ujedinenih nacija u Ruandi u to vreme, opisao je Bagosora kao „tvorca“ genocida.

Posle genocida, Bagosora je pobegao u Kamerun, a tamo je uhapšen 1996. godine.

Prebačen je u Tanzaniju 1997. godine, a suđenje je počelo 2002. i završilo se 2007. godine.

Bogosora je proglašen krivim za ubistvo 10 belgijskih mirovanjaka, kao i premijera Ruande i šefa ustavnog suda.

Proglašen je krivim za organizovanje ubistva Tutsija u brojnim delovima glavnog grada Kigalija, kao i na zapadu zemlje u Gisenjiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.