U trendu

Presuda Mladiću podelila javnost regiona, posebno u BiH

BEOGRAD – Potvrđena presuda generalu nekadašnje VRS Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora, sudeći prema naslovima medija u regionu, koji su o tome izvestili na udarnim mestima uz oznaku „hitno“ ili „prelomna vest“ ponovo je podelila zemlje regiona.

Najdublje podele su izražene u BiH, gde je u gotovo svim tamošjim medijima u Federaciji vest o izrečenoj presudi objavljena na udarnim mestima sa oznakom „Kriv je“.

Sarajevski portal Klix je fotografijom pratio ponašanje Mladića u sudnici, sa posebnim akcentom na to kako je general dočekao izricanje presude.

Federalni mediji preplavljeni su reakcijama raznih udruženja povezanih sa zločinom u Srebrenici i zvaničnika, koji izražavaju zadovoljstvo potvrđenom presudom i nezadovoljstvo zbog toga što Mladić nije osuđen i za navodni genocid u Prijedoru i još pet opština.

Sarajevsko Oslobođenje sa istim naslovom „Kriv je“ izvestilo je o potvrđenoj prvostepenoj presudi na doživotnu kaznu zatvora Mladiću i istovremeno skandaloznom ocenilo izjavu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je haški tribunal Mladića poslao direktno u legendu i da je genocid u Srebrenici mit.

Najviše prostora u federalnim medijima je data su reagovanjima predstavnika raznih udruženja, pre svega majki i žena, vezano za Srebrenicu, koje generalno smatraju da je za Mladića svaka kazna mala.

Hrvatski portal Index je objavio „prelomnu vest“ da je Madiću potvrđena doživotna robija, kao i reagovanja iz zemlje i sveta na odluku haškog tribunala.

Gotovo svi mediji u Republici Srpsko iz minuta u minut su izveštavali o izricanju presude Mladiću, RTRS je imao izveštače sa lica mesta i direktan prenos iz sudnice.
Alternativna televizija je pripremila specijanu emisiju o potvrđenoj presudi generalu.

Zvaničnici Repubike Srpske su osudili tribunal koji se, kako kažu, rukovodio politikom, a ne pravom I pravdom, kao I da je ovom presudom Mladiću dokazao da je antisrpski sud.

Hrvatska vlada je pozdravila osuđujuću presudu Mladiću, ali je nezadovoljna, što, kako kažu, nije osuđen za još zlodela počinjena u toj zemlji, kao i zbog toga što među osuđenima u Hagu nema i zvaničnika Srbije.

Zagrebački Jutarnji list, osim vesti o potvrđenoj presudi Mladiću, piše da je predsedavajuća Veća sudija, sudija Nijambe, htela da oslobodi generala.

Najmanje pažnje pravosnažnoj presudi Mladiću su posvetili mediji u Crnoj Gori, koji su i dalje bliski bivšem režimu Mila Đukanovića.

Osim najavljenog izricanja presude, crnogorski mediji su preneli agencijsku vest da je Mladiću potvrđena presuda doživotnog zatvora.

Podgoričke Vijesti objavile su retrospektivu pod naslovom: „Ratko Mladić, Balkan i ratni zločin“ u kojoj, između ostlaog, nabrajaju tačke optužnice.

Izrečenom presudom Mladiću bavili su se i makedonski mediji, koji su, između ostalog naveli da je Dodik ljut zbog potvrđene presude generalu, a portal Slobodna štampa je Mladića nazvao „drskim“ i „arogantnim“ oficirom, čija je ćerka izvršila samoubistvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.