Preti opasnost celom svetu?!

Treba pratiti aktivnost vulkana Velika Udina na Kamčatki zbog opasnosti od velike erupcije, zaključili su naučnici, proučivši podatke seizmoloških stanica postavljenih na vulkanu.

Kako se navodi, vulkan Velika Udina koji se nalazi u ključevskoj grupi vulkana (u koju ulaze i Ključevski, Bezimeni, Kamen), donedavno je smatran ugašenim. Kamčatsko odeljenje jedinstvene Geofizičke službe Ruske akademije nauka, koje radi od 1961. godine, registrovalo je u ovom regionu samo jednu aktivnost.

Stručnjaci uveravaju da su potresi, od jeseni 2017. godine, sve češći i njihova snaga konstantno raste. Od maja do jula 2018. godine u rejonu vulkana registrovano je 559 zemljotresa. U februaru ove godine registrovan je zemljotres magnitude 4,3 stepena po Rihteru. Tokom celokupnog posmatranja, to je bio najveći zemljotres u tom delu ključevske grupe vulkana.

Direktor laboratorije za seizmološku tomografiju Instituta za naftogasnu geologiju i geofiziku „A. A. Trofimuk“ Ruske akademije nauka, akademik Ivan Kulakov smatra da će erupcija vulkana, ako počne, najverovatnije biti eksplozivnog tipa. Isti slučaj je bio i sa Bezimenim – smatran je ugašenim vulkanom sve dok 1956. godine nije došlo do jake erupcije.

„Kada vulkan dugo miruje, njegova prva eksplozija biće katastrofalna. Ogromna količina pepela će završiti u vazduhu, a to može biti pogubno ne samo za okolna područja već i ceo svet“, rekao je Kulakov.

Prema rečima stručnjaka Kamčatskog odeljenja Geofizičke službe RAN, nastavlja se sa pažljivim posmatranjem vulkana Velika Udina. Naučnici nameravaju da iskoriste različite pristupe proučavanju giganta, koji mogu pomoći da se detaljno istraži navodno buđenje Udine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.