U trendu

Prevolnik: Reč o naknadnim potresima i biće ih još

ZAGREB, 6. aprila (Tanjug – Seizmolog Snježan Prevolnik izjavio je da se današnja serija od tri zemljotresa koja su pogodila Baniju, od kojih je najjači bio 4.2 po Rihteru, svrstavaju u naknadne potrese.

„U sat vremena imali smo tri jača potresa. Najjači magnitude 4.2 po Rićteru, u 10:54. Prethodila su mu dva slabija potresa. Epicentri su bili otprilike 15 kilometara južno od Gline“, rekao je Prevolnik za zagrebačku N1 tv.

Ti potresi, kazao je, pripadaju seriji naknadnih zemljotresa.

Prema njegovim rečima, na području centralne Hrvatske od kraja decembra prošle godine bilo je oko 4.000 potresa.

„To je jako velik broj potresa i ta serija će sigurno trajati još celu ovu godinu, ali i deo sledeće godine. Mi jesmo upućivali na to da postoji mogućnost da se desi još ovakvih potresa kao što su danas. Oni će ipak biti puno ređi s vremenom, ali mogući su“, jasan je Prevolnik.

Osvrnuvši se na nedavne potrese na Jadranu, rekao je da se ne može kazati da su ti potresi na Jadranu i na Baniji međusobno povezani.

„S obzirom na to da je magnituda glavnog udara u Jadranu bila dosta jaka, oni će još potrajati. Srećom, ta serija se događa daleko u moru, pa se toliko ne osjeti na kopnu“, rekao je Prevolnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.