U trendu

Preživeli iz Hirošime ne veruju predsedniku olimpijade

HIROŠIMA – Stanovnici grada Hirošima optužili su šefa Olimpijskih igara, Tomasa Baha za vređanje preživelih žrtava i smatraju da koristi lokaciju kako bi opravdao održavanje Olimpijade na silu uprkos pandemiji.

Stanovnici su zatražili otkazivanje Bahove posete Hirošimi tvrdeći da će njegovo prisustvo biti uvreda za žrtve atomskog bombardovanja, piše Gardijan.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), razljutio je mnoge Japance insistirajući da se igre u Tokiju održe.

Šef grupe koja podržava preživele od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija, Kunihiko Sakuma, rekao je da je trenutna situacija u kojoj je mnogo života izgubljeno zbog virusa suprotno duhu igara koje bi trebalo da budu festival mira.

Bivši šef advokatske komore Hirošime, Šuiči Adači, takođe se usprotivio poseti Baha u izjavi poslatoj gadonačelniku i guverneru Hirošime koja je napisana u ime 11 anti-olimpijskih i pacifističkih grupa.

„Predsednik Bah koji koristi sliku mirnog sveta bez nuklearnog oružja samo da bi opravdao održavanje Olimpijskih igara je bogohuljenje prema preživelima od atomskog bombardovanja, napisao je Adači i dodao da ovakav čin ne donosi ništa drugo nego nanošenje štete globalnom pokretu protiv nuklearnog oružja.

Peticija na internetu koja se protivi Bahovoj poseti prikupila je oko 75.000 potpisa.

Bah je rekao da je bio fokusiran samo na obeleživanje prvog dana olimpijskog primirja i da je njegova poseta bila ponuda mira.

„Ovo je poruka koju ćemo poslati u gradu mira Hirošima. Ovo neće imati nikakve veze sa politikom“, rekao je Bah.

Bah će se sastati sa guvernerom Hirošime i očekuje se da će položiti venac u spomen-parku mira i posetiti memorijalni muzej mira.

Generalni sekretar Sueici Kido koji predstavlja preživele od oba atomska bombardovanja, rekao je da organizacija neće javno komentarisati Bahovu posetu ali da veruje da ljudi misle da bi Bah trebalo da ih se kloni.

„Tomas Bah je uvek govorio da će Olimpijada biti odigrana bez obzira na sve, i čini se da koristi Hirošimu da doprinese svojoj situaciji. Bah priča da daje podršku svetskom miru ali ne verujem ni u šta što kaže jer ove olimpijske igre imaju za cilj zarađivanje novca“, rekao je Kido.

Bah je rekao da MOK nikada ne bi napustio sportiste, a otkazivanjem bi bila izgubljena čitava generacija sportista.

„Dakle, otkazivanje igara za nas zapravo nije bila opcija“, rekao je Bah.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.