U trendu

Prijatelji Evrope:Od danas do 9. decembra konfrencija o ZB

BRISEL – Evropska nevladina organizacija „Prijatelji Evrope“ i ove godine u decembru organizuje tradicionalnu konfrenciju posvećenu Zapadnom Balkanu.

Ove godine konfrencija „Kreativna rešenja, održiva saradnja i pametan razvoj“ biće održana od danas do 9. decembra, a najavljeno je i učešće ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjane Matić.

Putem video linka učesnici će se tokom tri dana uključiti na tri panela na kojima će debatovati o uslovima za definisanje socijalnog i ekonomskog razvoj u balkanskim zemljama, kao i o ulozi EU u jačanju regiona.

Uvodna sesija, danas od 14 od 15.30 časova odnosiće se na dobrobiti regionalne saradnje, a naredne sesije će razmotriti ulogu zelene i digitalne transformacije u jačanju tržišta rada, pružanju novih mogućnosti mladima i ženama i usklađivanju Balkana sa Evropskom unijom, najavljuje organozacija „Prijatelji Evrope“.

Među potvrđenim govornicima su i Stevo Pendarovski, predsednik Severne Makedonije, Oliver Varheli, komesar EU za proširenje, Mejlinda Bregu, predsednica Saveta za regionalnu saradnju, Karoline Edstadler, austrijska savezna ministarka za EU, Mirjana Špoljarić Eger, direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj, Šarlota Rue, izvršna direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Ljiljana Lovrić, zamenica ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Besian Mustafa, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja tzv Kosova i Vladimir Vulić, suosnivač DigitalizujMe, NVO za digitalne društvene promjene u Crnoj Gori.

U organizaciji „Prijatelji Evrope“ zaključuju da su održiv mir, ekonomski razvoj i otvorno civilno društvo ključni za obećavajuću budućnost Zapadnog Balkna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.